Home »
Anders, zo mooi anders

door Els Diependaele
Hoe beter jij begrijpt welke impact jouw hoogsensitiviteit op je heeft, hoe beter jij kan omgaan met de uitdagingen ervan.
Dit geldt ook voor kinderen. Dus jong geleerd …

Hoogsensitieve kinderen zijn vaak zowel gevoelig als temperamentvol. Ze zoeken prikkels op, maar kunnen hierdoor ook snel overprikkeld raken. Dit kan zich uiten in boosheid of juist in de behoefte om zich terug te trekken. Ook zij voelen zich vaak anders.
Uit de praktijk: het verhaal van Roos
Roos is een gevoelig, maar temperamentvol kind. Ze zoekt graag prikkels op, maar raakt hierdoor ook snel overprikkeld. Wanneer dit gebeurt, kan ze boos worden, maar soms trekt ze zich juist terug om alleen te zijn. Zo had ze zich na een leuke zomerse dag verstopt in de tuin, achter een haag. Later bleek dat ze hier vaker naartoe trok. Ze had er zelfs een plekje ingericht met een stoeltje en enkele knuffels. Toen haar moeder haar daar vond, kwam Roos huilend uit haar schuilplek. “Ik voel me zo anders, mama, zo raar”, snikte ze. Dit was de eerste keer dat Roos zelf aangaf dat ze zich anders voelde. Roos is wat we noemen een vurig sensitief kind. Ze zoekt prikkels op in plaats van ze te vermijden, maar weet ook goed voor zichzelf te zorgen door zich terug te trekken wanneer het haar te veel wordt. Haar schuilplekje in de tuin bood haar niet alleen rust, maar ook ruimte voor introspectie. In die stilte kon ze haar gevoelens diepgaand verwerken en zichzelf vragen gaan stellen zoals: “Waarom ben ik anders?” en “Wil ik wel zo zijn?”
De impact van hoogsensitiviteit
Hoogsensitieve kinderen verwerken informatie en ervaringen op een diep niveau. Dit geldt ook voor de informatie die ze over zichzelf opdoen. Hierdoor kunnen zij gevoelens van anders-zijn of onzekerheid ervaren. De kans is groot dat een kind zoals Roos zich gaat aanpassen aan anderen om erbij te horen. Hierdoor uit ze haar eigen gevoelens steeds minder, wat haar uiteindelijk zou kunnen verwijderen van haar unieke persoonlijkheid. Het is dan ook essentieel dat hoogsensitieve kinderen hun persoonlijke kenmerken leren ontdekken en omarmen.
De rol van de omgeving
De omgeving speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van een hoogsensitief kind. Ouders, leerkrachten en andere opvoeders hebben een belangrijke taak in het begeleiden van het kind. De juiste kennis en inzichten over hoogsensitiviteit helpen om het kind beter te begrijpen en te ondersteunen. Zich erkend en begrepen voelen is voor hoogsensitieve kinderen de sleutel om zichzelf te mogen zijn.
Zelfinzicht en ondersteuning
Roos leerde zichzelf beter kennen en ontdekte dat haar gevoel van ‘anders zijn’ helemaal oké is. Ja, zij is anders, maar op een mooie manier. En dat is geen probleem – integendeel, het is een kracht. Ze kreeg meer inzicht in wat hoogsensitiviteit voor haar betekent. Wanneer is het fijn? Wanneer is het lastig? Hoe kan ze met de moeilijke momenten omgaan? Wat heeft ze nodig om zich goed te voelen, en wie kan haar daarbij helpen? Ook haar moeder kreeg meer inzicht in hoe ze Roos kon observeren en ondersteunen, zonder direct alles voor haar op te lossen. Het herkennen van patronen en het aanbieden van helpende tools kan bijdragen aan een positieve begeleiding.
Eigenwaarde en zelfvertrouwen versterken
HS-kinderen hebben baat bij het vergroten van hun eigenwaarde en zelfvertrouwen. Wanneer ze ontdekken wat hun sterke kanten zijn, kunnen ze deze inzetten op moeilijke momenten. Roos heeft geleerd dat haar sensitiviteit geen zwakte is, maar een bijzondere eigenschap die haar uniek maakt. Met de juiste inzichten en ondersteuning kan zij haar hoogsensitiviteit omarmen en inzetten als kracht. Het begrijpen en begeleiden van een hoogsensitief kind vraagt om geduld en kennis, maar draagt bij aan een sterke en evenwichtige ontwikkeling. Door kinderen te helpen hun eigen behoeften en grenzen te herkennen, krijgen ze de ruimte om zichzelf te blijven en hun talenten te ontwikkelen. Dan wordt ‘anders’, zo mooi anders.
Nieuwsbrief
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 1x per kwartaal de laatste weetjes.